ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS 2011.03.19. kedd, 08:44
     
 

  A kiválasztott  
     
 
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékezete
a Kecskeméti Református Általános Iskolában
 
     
     
„A kiválasztott” című alkotás Petőfi Sándor verseiből, az ezekre és személyére reflektáló, a korabeli sajtóban megjelent, többnyire ellenséges, gúnyos hangvételű írásokból, és a nép nyelvén megmaradt és továbbélő beszámolókból, legendákból és népdalokból állt össze. A köréje, s ezzel a győztes forradalom és az elvéreztetett szabadságharc, azaz egy nemzet újra- és újjászületése köré mítosz született; s minden tavasszal vágyódunk átélni az akkori eseményeket, felidézni a jelent megtermékenyítő múltat. Ilyenkor bátorságot veszünk a régiektől az igazság melletti kiállásra, a hazaszeretetre, a felelősségvállalásra, a szólásra vagy éppen a hallgatásra, Isten segítségül hívására, ahogyan a református huszárok is tették ezt, s mindenre elkészülve énekelték a 80. zsoltárt: „Aki ülsz a Kérubimon, / Jelenjél meg világoson!…”
 
 
A böjti szelek járásában és a feltámadás örömének várásában különös módon jelenik meg nemzeti ünnepünk, s mindazon érzés, amely ehhez a földhöz, múltunkhoz és jövendőnkhöz köt. A nemzet emlékezete és az elkövetkezendők felé tekintése akkor válik igazán ünneppé, a magyar ember szívén akkor bont rügyet valódi reménység, ha közben a szenvedő, meghalt és feltámadott Úrra tekint.
 
     
A kiválasztott c. darab lehetőséget kínál a merítésre egy olyan ősi kútból, amelynek vize a nemzeti érzést, a társas lelkületet, az Isten iránti csodálatot és hitet kívánja öntözni. A gyermekekkel ebben a merítésben voltunk együtt december óta a próbák és a felkészülések alkalmával. Köszönet illeti az iskolavezetést, hogy alkalmat adtak számunkra ehhez az erőpróbához, s ugyanígy a szülőket is, akik támogatták ezt a kezdeményezést.
 
     
Engem és kedves tanártársaimat – Jámborné Márkus Emőke osztályfőnököt és Telekes Tamást –, akikkel felkészítő munkában részt vettünk öröm és hálaadás tölt el mindezekért.
 
     
  Soli Deo gloria!              Egyedül Istené a dicsőség!  
     
   
Lehoczky Mária Magdolna
 


Vissza a főoldalra © Kecskeméti Református Általános Iskola